Näringslivet i norr gör historiska investeringar i den gröna omställningen, vilket kräver ökad järnvägskapacitet. Men, vad händer med infrastruktursatsningarna när prognoserna bekräftar stereotypen av norra Sverige? Norrbotniabanegruppen finns på plats under Almedalsveckan för att prata om just det – och mycket annat. På denna sida har vi samlat de seminarium som vi arrangerar/deltar på. Se dem gärna i efterhand. (Bilden ovan är från Almedalsveckan 2022.)

KAN NORDISK SAMVERKAN OCH NYA FINANSIERINGSLÖSNINGAR PÅSKYNDA UTBYGGNADEN AV STOMNÄTSKORRIDOREN?

Arrangör, Botniska korridoren, Norrbotniabanegruppen, North Sweden European Office, Nya Ostkustbanan
Onsdag 26 juni 2024, 16.30-17.30 | Länk till eventet

Se seminariet i efterhand
Länk till inspelning

Beskrivning av samhällsfrågan
Den nya geopolitiska situationen och Sveriges Nato-inträde ställer helt nya krav på infrastrukturen, liksom den gröna industriella omställningen. Saknaden av finansieringsbeslut hotar den svenska, nordiska och europeiska konkurrenskraften.

Utökad information om evenemanget
I höst kommer regeringens infrastrukturproposition. Utmaningarna är fler än vanligt. Dagens situation gör det gränsöverskridande perspektivet hetare än någonsin och Sverige är dessutom i år ordförande i Nordiska ministerrådet. I viljeriktningen för nordiskt transportsamarbete 2024 föreslås de nordiska länderna överväga att sammanställa en gemensam strategi för långsiktig utveckling av gränsöverskridande relationer. Den Botniska korridoren – som består av Malmbanan, Norrbotniabanan, Nya Ostkustbanan och Godsstråket genom Bergslagen med anslutande tvärstråk – knyter redan idag samman Sverige, Norge och Finland. Men för att möta dagens nya krav behövs mer pengar. Även om nästa nationella transportplan skulle ökas kraftigt räcker pengarna inte till. En ny rapport som Sweco tagit fram utforskar olika finansierings- och genomförande metoder. Vad kan Sverige göra för att på kort och lång sikt säkra utbyggnaden av Botniska korridoren, en del av stomnätskorridoren Skandinavien–Medelhavet?

Medverkande
Andreas Carlson, Infrastruktur- och bostadsminister, Kristdemokraterna
Roberto Maiorana, Generaldirektör, Trafikverket
Ulrika Heie, Ordförande i trafikutskottet, Centerpartiet
Catharina Elmsäter Svärd, vd, Byggföretagen
Carina Sammeli, KSO, Luleå Kommun (S)
Alexander Hägg, Regionråd, Region Gävleborg (M)
Henrik Andersson, Strategikonsult, Sweco
Lotta Rönström, Moderator, North Sweden European Office
Mats Ågebrant, Moderator, Ågebrant Media

 

VAD HÄNDER MED INFRASTRUKTUREN NÄR PROGNOSERNA BEKRÄFTAR STEREOTYPEN?

Arrangör, Norrbotniabanegruppen
Torsdag 27 juni, 08.00-09.00 | Länk till eventet

Se seminariet i efterhand
Länk till inspelning

Beskrivning av samhällsfrågan
Stereotypiska bilder av långa avstånd, få människor samt mörker och kyla har länge präglat bilden av norra Sverige, men inflyttning ökar och industrins omställning fortgår. Håller bilden av norra Sverige på att förändras och varför?

Utökad information om evenemanget
Den snabba tillväxten i norra Sverige har lett till över 10 000 jobb och behovet av fler människor ökar dramatiskt. För att locka arbetskraft till regionen pågår omfattande insatser, inte minst bygget av kustjärnvägen Norrbotniabanan, men också flera initiativ för att förändra bilden av norra Sverige. Stereotypiska bilder av långa avstånd, få människor samt mörker och kyla har länge präglat bilden av norra Sverige. I de prognoser som ligger till grund för den nationella planeringen av infrastruktur, syns endast små indikationer av den omställning som sker i norra Sverige. Detta är givetvis olyckligt, men inflyttning ökar och industrins omställning fortgår. Håller bilden av norra Sverige på att förändras och varför?

Medverkande
Lars Westin, Professor, Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet (Cerum)
Lorents Burman. Ordförande, Norrbotniabanegruppen
Maria Nordgren. Samhällsbyggnadsdirektör, Luleå kommun
Anders Öberg.Regionråd, Region Norrbotten
Ulrika Geeraedts. Chef för verksamhetsområde planering, Trafikverket
Helene Hellmark Knutsson. Landshövding, Västerbottens län
Katarina Ljunggren. Länsråd, Norrbottens län
Elisabeth Sinclair, Moderator, Norrbotniabanegruppen

Länkar
Vilken är din bild av norra Sverige?
Här är fem fakta om norra Sverige som du behöver ha koll på.