Norrbotniabanegruppens ordförande, Lorents Burman, fokuserar på samhällsutvecklingen med kopplingar till Norrbotniabanan. I detta avsnitt; TågTalk med Kata Nilsson, kommunalråd Piteå kommun.

Här kan du läsa vad som sägs i videon:

Lorents Burman, Norrbotniabanegruppens ordförande:
– Visste ni att det är 50 år senast Piteå hade persontrafik på järnväg genom staden. Men nu ska det bli ändring på det. Norrbotniabanan byggs för fullt och i en snart framtid kommer persontrafiken till Piteå igen.

– Jag står nu bredvid Kata Nilsson, kommunalråd från Piteå. Ni har påbörjat en arkitekttävling tillsammans med Trafikverket. Vi är nyfikna på det. Berätta lite mer om den.

Kata Nilsson, kommunalråd Piteå kommun:
– Det är en europeisk arkitekttävling där vi har haft unga arkitekter som har kommit med förslag på hur vårt framtida resecentrum ska se ut, och området kring det. Förslagen som har kommit in kommer vi att kunna hämta inspiration från och använda som grund till vår framtida samhällsomvandling i Piteå.

Lorents Burman, Norrbotniabanegruppens ordförande:
– Det är 130 år sen nästa år det senaste stora infrastrukturprojektet på järnväg byggdes genom Norrland. Det var stambanan.

– Nu 130 år senare kommer Norrbotniabanan att påverka Piteå. Vad händer med stadsbilden? Vilka stadsdelar berörs av detta?

Kata Nilsson, kommunalråd Piteå kommun:
– Det är egentligen hela korridoren, sträckningen, som kommer att påverkas. Men vi ser att centrala stan kommer att vara påverkat eftersom det är där vi kommer att ha ett resecentrum. Det innebär lite tekniska svårigheter. Vi kan mycket troligt behöva flytta vår räddningstjänst. Det arbetet måste vi börja med nu eftersom vi vill ha Norrbotniabanan på plats så snart som möjligt. Det är vad vi jobbar med i Piteå i dagsläget.

– Men sen är det så många enorma möjligheter med det här. Du kommer att kunna bo i Piteå, jobba i Skellefteå och Luleå. Vilket man redan kan, förstås, men det kommer att vara, en otrolig … Ingenting mot dig Lorents, men Piteå kommer att vara i centrum i den här regionen.

Lorents Burman, Norrbotniabanegruppens ordförande:
– Jag hörde det senaste … Handelskammaren i Norrbotten beräknar att investeringarna åren framöver motsvarar 1 400 miljarder här uppe i norra Sverige. Det är svårt att ta på. Det är klart, det här påverkar Piteå. Hur ser du Kata på Piteås del i den här tillväxten i decennier framöver? Hur påverkar det er?

Kata Nilsson, kommunalråd Piteå kommun:
– Vi, precis som nästan alla andra kommuner här uppe, jobbar stenhårt för fler etableringar. Och också med att involvera vårt befintliga näringsliv i den här samhällsomvandlingen för att vi behöver växa.

– Vi har ju en gemensam projekt med er och med samverkan med Luleå och Boden, alla för att vi ska kunna växa tillsammans.

Lorents Burman, Norrbotniabanegruppens ordförande:
– Tack så mycket Kata. Det är mycket spännande som händer nu och vi ser fram emot allt som ska hända i ett antal år framåt.

Kata Nilsson, kommunalråd Piteå kommun:
– Mycket spännande!