
Norrbotniabanan under Almedalsveckan 2025
Under Almedalsveckan 23–27 juni i Visby är Norrbotniabanegruppen på plats för att lyfta viktiga frågor kring hållbar infrastruktur, tillväxt i norra Sverige och framtidens transportsystem. Vi deltar i tre programpunkter – ett gemensamt seminarium med Botniska korridoren, Nya Ostkustbanan och North Sweden European Office samt två egna evenemang.
Tisdag 24 juni
Workshop: Järnvägens påverkan på samhällsutvecklingen
Norrbotniabanegruppen bjuder in till en workshop där vi tillsammans utforskar hur järnvägen kan driva på utvecklingen i våra städer och regioner. Med konkreta exempel från både norra och södra Sverige diskuterar vi hur nya stationer och bättre tillgänglighet skapar nya möjligheter för näringsliv, bostäder, pendling och tillväxt.
Läs mer här
Onsdag 25 juni – Tillsammans med Botniska korridoren
Industrin investerar 573 miljarder i norra och mellersta Sverige – var är järnvägen? Vad gör staten?
Trots att järnvägen norr om Mälardalen är avgörande för EU, försvaret och industrins gröna omställning går utbyggnaden mycket långsamt. Vad gör regeringen och Trafikverket för att Sverige ska kunna ta vara på näringslivets historiska investeringar?
Se programpunkten i Almedalsveckans officiella program
Se eventet i efterhand
Torsdag 26 juni
Vi sammanstrålar i Almedalen – för summering och nästa steg
Norrbotniabanegruppen bjuder in till ett öppet hus där vi tar vara på insikter, idéer och energi från veckan som gått. Ett tillfälle att dela reflektioner, summera våren och börja forma nästa steg tillsammans inför hösten.
Läs mer här
Andra evenemang
Utöver Norrbotniabanegruppens egna programpunkter under Almedalsveckan 2025 arrangeras flera andra evenemang som tar upp viktiga frågor om infrastruktur, samhällsomvandling och norra Sveriges framtid. Här är några exempel.
Tisdag 24 juni, 14.00-14.45
Så kan långsiktiga infrastruktursatsningar stärka Sveriges konkurrenskraft
Arrangör: Handelskamrarna
För att svenska företag ska kunna växa och konkurrera krävs en infrastruktur som håller måttet. Trots historiska satsningar kvarstår bristande kapacitet och eftersatt underhåll. Seminariet diskuterar hur en mer långsiktig och förutsägbar finansieringsmodell kan skapa bättre spelregler för näringslivet och säkra en robust infrastruktur. Vad kan Sverige lära av andra länders lösningar?
Se programpunkten i Almedalsveckans officiella program
Onsdag 25 juni, 11.00-12.00
Omställning på riktigt – så kan vi ta ett helhetsgrepp på infrastrukturutvecklingen i norra Sverige
Arrangör: Luleå kommun
Den gröna nyindustrialiseringens framväxt kräver stärkt beredskap och samverkan mellan näringsliv, samhälle och militära aktörer. Norra Sverige, med Luleå som strategisk transportnod, är avgörande för både försörjningstrygghet och industriell utveckling i en ny geopolitisk verklighet.
Se programpunkten i Almedalsveckans officiella program
Se eventet i efterhand
Onsdag 25 juni, 11.00-15.00
Framtidens samhälle med människan i centrum
Arrangör: Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft
Med Skellefteås samhällsomvandling som bakgrund utforskas hur innovation, samverkan och modiga beslut formar framtidens hållbara samhälle. Genom presentationer och rundabordssamtal diskuteras frågor som klimat, mobilitet, bostäder och social hållbarhet. Evenemanget är också en försmak på Society Expo 2026 i Skellefteå.
Se programpunkten i Almedalsveckans officiella program
Evenemangets webbplats
Onsdag 25 juni, 15.00-15.45
För säkerhet och konkurrenskraft: Öst–västliga transportvägar som drivkraft för norra Norden
Arrangör: Region Västerbotten mfl.
Det försämrade säkerhetsläget i Europa har ökat behovet av robusta öst–västliga transportlösningar i Norden. Seminariet lyfter konkreta satsningar som en fast förbindelse mellan Vasa och Umeå, samt samarbeten mellan Norge, Sverige och Finland för att stärka gränsöverskridande infrastruktur. Fokus ligger på hur dessa investeringar kan finansieras och realiseras.
Se programpunkten i Almedalsveckans officiella program
Vi ser fram emot att träffa beslutsfattare, näringsliv, media och allmänheten i Visby!