Den 27–28 mars 2025 samlades ledande aktörer inom järnvägssektorn på Väven i Umeå för Järnvägsforum Norr 2025. Konferensen fokuserade på Sveriges konkurrenskraft och järnvägssystemets framtid, med diskussioner om viktiga infrastruktursatsningar i norra Sverige, där Norrbotniabanan såklart är en av dessa.

Lite av vad som togs upp under konferensen:

Infrastrukturminister Andreas Carlson och andra beslutsfattare diskuterade hur Sverige kan skynda på nödvändiga investeringar och förbättra järnvägsunderhållet.


Thomas Morell (SD) och Aylin Nouri (S), trafikpolitiska talespersoner i riksdagens trafikutskott tillsammans med Joakim Berg, moderator. Infrastrukturministern Andreas Carlson fick energipåfyllning i vår monter.

Eventet innehöll även ett flertal paneldiskussioner om transportpolitikens framtid och hur Sverige kan höja kvaliteten på järnvägsnätet till samma nivå som andra europeiska länder. Jag (Elisabeth Sinclair, projektledare Norrbotniabanegruppen) deltog i en paneldiskussion om ”Vad krävs för att Sveriges infrastrukturpolitik ska gå i takt med EUs?” Där lyfte jag bland annat Trafikverkets beräkningar kopplat till samhällsekonomisk lönsamhet, och hur missvisande de blir om man inte räknar på hela stråk.

Ingela Bendrot, vd Nya Ostkustbanan, Elisabeth Sinclair, projektledare Norrbotniabanan samt Helena Gellerman (L), trafikpolitisk talesperson i riksdagens trafikutskott.

Kristina Alvendal från Accelerationskontoret talade om hur Sverige kan skynda på den gröna omställningen. Accelerationskontoret, som leds av Kristina Alvendal och Jonas Lundström, har fått ett tydligt uppdrag av regeringen att underlätta industrins gröna omställning med mandat att förhandla och föreslå lösningar där långsamma processer och målkonflikter utgör hinder.


Kristina Alvendal, regeringens industrisamordnare på Accelerationskontoret.

Carl Bergkvist, chefekonom och chef för policyavdelningen vid Stockholms Handelskammare, pratade kring alternativ finansiering och genomförande av infrastruktur.


Carl Bergkvist, chefekonom och chef för policyavdelningen Stockholms Handelskammare.

I anslutning till konferensen anordnades olika studiebesök i Umeå. Vi valde att kika närmare på Norrtågs vagnverkstad och multifunktionshall i anslutning till Umeå godsbangård.


Bilder från Norrtågs multifunktionshall.

Multifunktionshall: Denna hall används för en rad underhållstjänster, inklusive avisning, svarvning av hjul och tvätt. Den är utrustad med en modern digital CNC-hjulsvarv som möjliggör snabb och effektiv svarvning av hjul, vilket minskar tiden tågen är ur trafik. Den nya avisningsanläggningen använder varmluft istället för vatten, vilket är mer effektivt och minskar risken för elfel.

Vagnverkstaden: Denna anläggning är unik i norra Sverige och används för löpande och avhjälpande underhåll samt utveckling av Norrtågs fordonsflotta. Här utförs även avisning, service samt kadaver- och klottersanering. Verkstaden är utrustad för att hantera korta, välplanerade underhållsstopp, vilket säkerställer att tågen snabbt kan återgå i trafik.

Vi fick även möjlighet att nätverka tillsammans med över 250 deltagare bestående av beslutsfattare, näringsliv, myndigheter och andra intresseorganisationer. Många intressanta diskussioner! Vi ser redan fram emot nästa års konferens – Järnvägsforum Norr 2026 i Jämtland!

/ Elisabeth Sinclair, projektledare Norrbotniabanegruppen